Skeppsta hytta
about Ebba von Wachenfeldt's glass studio at Skeppsta in english
Dutch
Francais

Täljkurs med Bengt Waldemarson

En dag där vi utforskar att tälja i färskt trä och där skaparlusten kan få utlopp. Du får lära dig grundläggande täljgrepp, och hur du använder yxa, skedkniv, täljkniv på ett säkert och effektivt sätt. Slöjden var förr i tiden ett sätt lösa tillverkning av egna vardagsföremål och med sin egen kreativitet skapa vackra och funktionella föremål. Nu har slöjden en annan funktion med mer av en längtan att skapa själv, tänka hållbart och avkoppling.

Vår kursledare, Bengt Waldemarson kallar sig oftast slöjdare även om slöjdandet är en bisyssla. Till vardags arbetar han som kommunikationskonsult i Relationera AB. Med rötter i Västerbotten har hantverket och slöjden gått i arv i generationer. Farfarsfar och farfar tillverkade tjärtunnor och var skickliga hantverkare och slöjdare. Mycket av inspirationen till Bengts hantverk kommer från den traditionella bruksslöjden med tillverkning av slevar, skedar och skålar.

Vi täljer utomhus på säkert avstånd mellan varandra. Varje kursdag tar max 12 deltagare och det finns gott om utrymme. Alla deltagare får låna egna verktyg.

Under hösten 2020 genomför vi två kursdagar. Se mer och boka respektive kursdag nedan.

Kurs 1, 15 augusti 2020. Heldag, nybörjare

För dig som inte gått kurs förut och är nybörjare eller bara provat på tidigare.
Vi börjar med en gemensam uppgift för att gå igenom några grundläggande täljtekniker och sedan får du välja vad du vill göra. Kursen innehåller:
  • Grundläggande tekniker för hur man använder yxa, kniv och skedkniv
  • Hur man väljer trä och dess egenskaper
  • Demo slipning och bryning av verktyg

Kurs 1 kostar 960 kr, då ingår lunch och eftermiddagsfika. Material och lån av verktyg ingår i priset. Max 12 deltagare.

Boka på telefon 070-618 01 30 eller via epost

Kurs 2, 29 augusti 2020. Heldag, fortsättare

För dig som gått kurs 1 eller har viss vana att tälja.
Vi börjar med en gemensam uppgift för att gå igenom några grundläggande täljtekniker och sedan får du välja vad du vill göra. Kursen innehåller:
  • Fler tekniker för hur man använder yxa, kniv och skedkniv
  • Träna fler täljgrepp
  • Du får lära dig slipa och bryna med slipstickor, japanstenar och diamantstenar

Kurs 2 kostar 960 kr, då ingår lunch och eftermiddagsfika. Material och lån av verktyg ingår i priset. Max 12 deltagare.

Boka på telefon 070-618 01 30 eller via epost