Français Nederlands English utflykt kontakt svängrum recidency galleri webbutik glasblåsning aktuellt
Skeppsta hytta
about Ebba von Wachenfeldt's glass studio at Skeppsta in english
Dutch
Francais

Tälj- och glaskurs med Bengt Waldemarson och Ebba von Wachenfeldt

INSTÄLLT

9 - 10 oktober 2021

Två dagar där vi utforskar att tälja i färskt trä och formger glasdetaljer som monteras i ditt slöjdade alster. Tanken är att kombinera de två materialen, så att glaset får rymd och träet ljus.

Innan ni kommer är det bra att ha en idé om vad ni vill åstadkomma, tänk på att inte skissa för avancerade lösningar. Förslagsvis en skärbräda som du kan göra en fördjupning i eller skapa en fri form för. En hylla där vi klyver fram hyllplanen från färskt trä och sedan täljer in tappar av trä och monterar glas. Du kan även göra en fantasifigur där vi monterar detaljer av trä och glas.

Vi börjar med en introduktion på lördagen där vi går igenom hur man använder yxa, kniv och täljhäst under Bengts ledning. Vi går igenom hur du ska tänka när du arbetar med trä, med fiberriktning, och hur man gör sammanfogningar och bearbetar trä på säkert och effektivt sätt. Hur du med kniv och handverktyg kan skapa konkava mönster som ger liv till materialet. En i taget kommer under lördagen få en timme i hyttan. Ebba kommer skapa föremål efter era skisser det som dag två ska appliceras till era slöjdade alster. (glaset ska kylas över natten)

Program

Lördag 9 okt.
kl 09:00 Välkomnas ni med kaffe och beskrivning över helgens kurs
kl 9:30 Bengt går igenom verktyg och materialen och vi går igenom och anpassar era skisser
kl 10-12 2 personer får tid i hyttan
kl 12-13 Lunch ( anmäl allergier i förväg)
kl 13-16 Arbetet med trä fortsätter likaså skapandet i glashyttan
Under eftermiddagen serveras kaffe.
Söndag 10 okt.
kl 9:00 Vi tar ut glasobjekten från kylugnen och går igenom hur de kan monteras i trä.
kl 10:00 Vi fortsätter att arbeta att slöjda fram era föremål och går igenom olika sätt att med skurna snitt skapa mönster och liv till ditt föremål.
kl 12-13 Lunch
kl 13-16 Arbetet med trä fortsätter och vi monterar och sammanfogar. Vi kommer gå igenom hur du genom att använda torrt och fuktigt trä kan skapa starka och hållbara sammanfogningar. Vi kommer även gå igenom hur du kan behandla och måla ditt föremål. (Vi kommer inte kunna måla under kursen då vi arbetar med färskt trä)
Under eftermiddagen serveras kaffe.

Kursavgift och anmälan

Du behöver ha någon vana av att arbeta med yxa och kniv då vi kommer fokusera på att arbeta med era föremål mer än lära ut grundläggande täljtekniker.

Kursen kostar 3.000 kr, lån av verktyg ingår i priset men du får gärna ha med egna. Max 8 deltagare. Kaffe och lunch igår i priset.

Anmäl dig genom att ringa 0158-300 25 eller via epost Ange namn, adress och telefonnummer. Vi vill ha din anmälan senast den 1 oktober 2021.

Kursledare

Bengt Waldemarson kallar sig oftast slöjdare även om slöjdandet är en bisyssla. Med rötter i Västerbotten har hantverket och slöjden gått i arv i generationer. Farfarsfar och farfar tillverkade tjärtunnor och var skickliga hantverkare och slöjdare. Mycket av inspirationen till Bengts hantverk kommer från den traditionella bruksslöjden med tillverkning av slevar, skedar och skålar och fritt slöjdade föremål.

Ebba von Wachenfeldt började blåsa glas 1983, idag kallar hon glaset ”sitt andra modersmål” . Efter utbildning på Orrefors glasskola arbetade Ebba utomlands i olika glashyttor och bruk, där hon lärde sig många olika glastekniker. Idag använder hon sig av dessa för att leka i det heta materialet. Ebba arbetar både med offentliga utsmyckningar , utställningar och bruksting och unnar sig att leka med glaset så ofta som möjligt