Français Nederlands English utflykt kontakt tårtparad galleri webbutik glasblåsning aktuellt
Skeppsta hytta
about Ebba von Wachenfeldt's glass studio at Skeppsta in english
Dutch
Francais

Skeppsta hyttas tårtparad 2012

Till årets fruntimmersvecka och tårtparad i Skeppsta hytta har vi inbjudit fem matskribenter.
De utvalda har formgett varsitt tårtfat som glaskonstnärinnan Ebba von Wachenfeldt har blåst och gjutit.
Varje dag presenteras dagens fat och tårta. Tårtan serveras dessutom i vårt kafé. Så länge den räcker...

Fredrik - onsdagen 18 juli

formgivning: Mia Gahne

foto: Jennifer Nemie
Matskribent, matstylist, frilansjournalist och översättare. Fick i januari ta emot Gastronomiska Akademiens Guldpenna för "utomordentligt författarskap på det gastronomiska området". Skapar recept och skriver reportage för ett stort antal dagstidningar och magasin, medverkat i ett tiotal kokböcker, samt översätter sydafrikanska deckare. Den här sommaren ägnar hon sig åt att göra sin första helt egna kokbok. Dricker helst iskall champagne till tårta.
-"En av mina allra bästa vänner heter Fredrik. Precis som min bror. Båda älskar hallon. Precis som jag. Syrligt och sött i samma smak. Ungefär som tillvaron i stort, med andra ord. Hallon och choklad fungerar i princip likadant tillsammans och utgör en av livets klockrena kombinationer. Alltså bör de förenas i en tårta. Förutom kokböcker samlar jag även på hjärtan i alla former. Dock inte bokstavligen, även om det kanhända har brustit ett par stycken på vägen. För mig är hjärtat en väldigt vacker symbol. Både till sin form och innebörd. Mitt tårtfat är en hjärtesak – mellan mig, hallonet och två som heter Fredrik."
Fredriks fat Fredriks fat och -tårta

Sara - torsdagen 19 juli

formgivning: Anna Sjögren

foto: Lina Eriksson
Anna Sjögren är kostekonom och frilansande matskribent i Stockholm och arbetar oftast för tidningarna Allt om mat och Råd och Rön. Artiklarna handlar om tester av mat och köksredskap eller om hur maten påverkar hälsan. Hon har skrivit flera kokböcker, två av dem tillsammans med kocken Karin Fransson på Öland som är en mästare på att använda färska örter i matlagningen.
-"Jag bjuder hellre på bullar än tårta i fruntimmersveckan, men tycker att kanel är en typisk vinterkrydda som inte hör hemma i sommarbullarna. Citronmeliss är en frisk, grön ört som breder ut sig i trädgårdslandet. Finhackade blad av citronmeliss, rivet citronskal och mandel i fyllningen ger bästa bullarna på Sara-dagen."
Saras fat Saras fat och -tårta

Margareta, Greta - fredagen 20 juli

formgivning: Alice Brax

foto: Åsa Dahlgren
Alice har en bakgrund som kock och restaurangkonditor.
- Få saker gör mig så lycklig som en riktigt välgjord mazarin.
Alice har varit redaktör för branschtidningen Bon Appetit, reporter för Allt om Mat och redaktionschef på matsajten Tasteline.com. Nu jobbar hon med LRFs satsning på Årets Kock-tävlingen och på semestern kopplar hon gärna av med att baka syltgrottor och schackrutor framför engelska TV-deckare.
-"Att få skapa ett fat för Margareta-dagen förde mina tankar till den välklädda danska drottningen Margrethe. Och vad är mer magnifikt än drottningsylt, gjort på de två bästa bär skogen har att erbjuda så här års? När jag såg Ebbas blåbär i glas blev jag förälskad, och ville bara sätta tänderna i dem. Självklart måste det vara de som håller upp mitt tårtfat."
Margaretas fat Margaretas fat och -tårta

Johanna - lördag 21 juli

formgivning: Jens Linder

Jens Linder är kock och matskribent. Han har arbetat som kock och köksmästare på allt från stadshotell till stjärnkrogar, från Tranås till London. Numera medverkar han framförallt i Dagens Nyheter och olika mattidningar och Sveriges Radio Jens Linder är också fil kand i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet. Jens Linder har bland annat författat följande böckerna"Bara bär" (Albert Bonniers förlag), “Det glömda köket (Albert Bonniers förlag) och Långkok (Albert Bonniers förlag), Fredagsmys (Semic), Svamplycka (Albert Bonniers förlag) och Made in Sweden ( Bonnierfakta).
-"Fatet heter Kapsel och tanken är att kapsla in en skatt i glas, liksom oåtkomlig, som en dröm om något som varit som man inte kommer åt. Ett sentimentalt fat, vilket passar bra med traditionell äldre matlagningstradition som landgångar, smörgåstårtor eller sandwichar. Det finns flera Johanna som är viktiga för mig i mitt liv, så valet av dagen kändes riktigt och bra."
Johannas fat Johannas fat och -tårta

Madeleine, Magdalena - söndag 22 juli

formgivning: Ebba Wachtmeister

foto: Jenny Jonsson
Ebba Wachtmeister lagar mat och håller temakurser kring matlagning, skriver matreportage och kokböcker. Hon håller inspirationsmöten kring allt som har med maten, måltiden, bordet eller matrummet att göra. Hon konsulterar om framtidsutvecklingen kring maten och måltiden, håller föredrag, föreslår matguider och anordnar matresor till spännande matdestinationer. Har bland annat arbetat på tidningen Gourmet, MånadsJournalen och Elle à la Carte. Är numer frilans och bor i Stockholm och utanför Nyköping.
-"Magdalena är mitt andranamn och i mitt kök saknas det ett fyrkantigt tårtfat och jag har alltid velat ha en egen namnsdagstårta. Ett fat som kan ta hand om de där stora tårtorna man gör i ugnsplåten. Det blev fatet ”Homage à Magdalena” som jag med beundrande respekt tillägnar Magdalena Forsberg, vår snödrottning i skidspåret. Namnet kan också kopplas till Bibelns ”synderska” Maria Magdalena, en av Jesu lärjungar, där tolkningarna av hennes roll har varierat. Röda munnar ska påminna om lockelserna – att äta mycket röda bär. Jag är en bäroman och plockar allt som min trädgård och skog förmår. Därför blir det också en tårta som kan ta hand om alla dessa bär, ensamma eller tillsammans."
Magdalenas fat Magdalenas fat och -tårta

2018 års tårtparad
2017 års tårtparad
2016 års tårtparad
2015 års tårtparad
2014 års tårtparad
2013 års tårtparad
2012 års tårtparad
2011 års tårtparad
2010 års tårtparad
2009 års tårtparad