Français Nederlands English utflykt kontakt svängrum recidency galleri webbutik glasblåsning aktuellt
Skeppsta hytta
about Ebba von Wachenfeldt's glass studio at Skeppsta in english
Dutch
Francais

Skeppsta hyttas tårtparad 2013

Till årets fruntimmersvecka och tårtparad i Skeppsta hytta har vi inbjudit fem välkända barnboksillustratörer.
De utvalda har formgett varsitt tårtfat som glaskonstnärinnan Ebba von Wachenfeldt har blåst och gjutit.
Varje dag presenteras dagens fat och tårta i Skeppsta hytta och här. Tårtan serveras dessutom i vårt kafé. Så länge den räcker...

Sara - fredagen 19 juli

formgivning: Anna Höglund
illustratör
Anna Höglund är född i Stockholm. Hennes föräldrar, Erik och Maerit Höglund, var båda konstnärer. Anna slutade skolan tidigt och är autodidakt som konstnär och illustratör. Hon har både skrivit flera egna böcker och samarbetat med författare som Ulf Stark, Barbro Lindgren, Eva Susso, Gunnar Lundkvist och Ulf Nilsson.

Anna Höglund skriver även dramatik och gör tecknad film. Hennes böcker har översatts till många språk. Hon bor tillsammans med man och barn i Stockholm.

Anna Höglund debuterade 1982 med ”Sagan om pannkakan”. Den har följts av en hel rad böcker, flera med drag ur Annas eget liv, till exempel temat ensamstående tvåbarnsmamma.

Anna Höglund och författaren Ulf Stark har länge samarbetat. Det inleddes 1987 då Anna illustrerade Ulf Starks verssaga ”Jaguaren”. Anna målar i akryl och gör små ristningar i svartvitt från en mörk botten. Sagan handlar om lille Elmer som blir förvandlad till en jaguar på kvällen och upplever en natt ute i storstaden i sin nya skepnad. Främst i nattbilderna träffar vi på en fräsch mustig färgsättning liksom i de våldsamt expressionistiskt återgivna miljöerna. Figurernas känslor finns uttrycksfullt gestaltade i gestik och kroppshållning. Hotfullhet och ömhet finns närvarande samtidigt. En kraftig färgsättning präglar samtliga av Anna Höglunds bilder. Hon bryter ner sina bilder så att de aldrig blir glättiga och insmickrande, utan alltid följsamt svarar mot innehållets känsloläge.
Läs mer om Anna
Anna låter sin hallontårta vila på ett fat med hallon, blad och maskar som lekfullt formar ett ansikte.
Saras fat Saras fat och -tårta

Margareta, Greta - lördag 20 juli

formgivning: Tord Nygren
illustratör
Tord Nygren är uppvuxen i Borlänge. Det var också där han började sin bana, han var bara tre år när han låg på mage på golvet och tecknade. Vid femton fick han arbete som dekoratör och gjorde bl a fönsterskyltningar. Så småningom blev Stockholm Tord Nygrens hemort, där han gick tre år på Konstfacks reklamlinje.

Han illustrerade veckotidningar och ett tag under 60-talet textade han placeringskort till Sveriges Radios fina middagar för 25 öre stycket.

Barn- och ungdomsböcker har Tord Nygren illustrerat sedan 1964. Så genom årens lopp har många av de svenska barnboksförfattarna fått sina verk förgyllda av Tord Nygrens bilder.

Tord Nygren har en mångskiftande produktion som kännetecknas av stora variationer i teknik. Han arbetar med såväl kol och tusch som akvarell, gouache och pastell. Han har därtill en fantastisk förmåga att se och realistiskt återge för sammanhanget viktiga detaljer. Detta har varit en styrka som han utnyttjat i många av de illustrationer som han gjort till skol- och läroböcker.
Läs mer om Tord
Tords fat är som en mörk tjärn med gula näckrosor. Ur vattnet stiger en glasklar pelare som bär upp ambrosiakakan.
Margaretas fat Margaretas fat och -tårta

Johanna - söndag 21 juli

formgivning: Charlotte Ramel
illustratör
Charlotte Ramel är uppvuxen utanför Stockholm. Charlotte Ramel har gått Beckmans skola, reklamlinjen, där hon likaså var lärare en tid. Hon har vidare arbetat som formgivare på tidningar och reklambyråer.

Hon debuterade 1988 med Tårtboken. Därefter har det blivit ett flertal böcker och samarbeten med flera av våra mest kända författare, bland andra Ulf Stark som hon gjort böckerna om Kanel och Kanin tillsammans med.

Charlotte Ramel fick Elsa Beskow-plaketten 2007 med motiveringen:
”Charlotte Ramel har alltifrån sin debut som barnboksillustratör 1988 berikat bilderboksvärlden. Hon har under tjugo års tid samarbetat med ett flertal framstående svenska författare och varierat och utvecklat sitt konstnärskap i takt med sina uppdrag. Ramel behärskar många tekniker som hon anpassar efter olika genrer och berättelsernas intensitet. Bilderna är njutningsfulla, ofta roliga, milda och behagliga. Det finns en anspråkslös harmoni mellan rörelser och en dynamisk detaljrikedom som stimulerar fantasin. Mitt i all denna bildglädje och lekfullhet bejakar hon barnet, ger det en egen värld, ett eget liv och sätter det i centrum.” Läs mer om Charlotte
Charlotte har gjort ett fat som en björk där kronan utgörs av en princesstårta. På toppen sitter hennes figurer Kanel och Kanin.
Johannas fat Johannas fat och -tårta

Magdalena, Madeleine - måndag 22 juli

formgivning: Gunnel Ginsburg
illustratör
Gunnel är illustratör, textilformgivare och målare. Hennes bilder har ofta motiv från växtriket, blommor, örter, träd, frukt och grönsaker. Hon tycker om att studera noga hur saker ser ut och är roád av att examinera växter. Bilderna är dels orginal till illustrationer för olika ändamål som t.ex. böcker, tidningar och förpackningar. Då arbetar hon oftast i akvarell. Hon har på senare tid börjat göra målningar i akryl som bygger på idéer från hennes versamhet som mönsterformgivare.

Gunnel är utbildad på Konstfacks 4-åriga linje för textil samt sista året på Beckmans modelinje. Hon är medlem i Svenska Tecknare och Illustratörscentrum.

Hon har bl.a gjort ”Ogräs, känn igen och ta bort” och ”Flora för grundskolan.” Läs mer om Gunnel eller titta på hennes hemsida
Gunnel har gjort en nötpaj som vilar på ett fat med mönster av hasselblad och -nötter. Fatet bärs upp av tre gjutna ekorrar.
Magdalenas fat Magdalenas fat och -tårta

Emma - tisdag 23 juli

formgivning: Filippa Widlund
illustratör
Barnboksillustratör från Luleå numera bosatt i Gnesta, känd från bl.a ”Barnkammarböckerna”. Filippa Widlunds första seriealbum utkom våren 2002: ”Mona i rymdåldern”. Något så ovanligt som en science fiction-serie för barn med en liten tjej i huvudrollen! Mona i rymdåldern är ett roligt och spännande äventyr, där man dessutom får lära sig mycket om hur vårt solsystem ser ut och fungerar. Filippa Widlund har gått på Konstfack, linjen för grafisk form & illustration. Hon är en rutinerad illustratör och har illustrerat en mängd skolböcker, som ”Matteboken”. På Bonnier Carlsen har hon illustrerat eller medverkat i ett trettital böcker. Läs Mer om Filippa
Filippa har gjort ett färgstarkt fat för barnkalas. Fatet och gräddtårtan är dekorerade med jordgubbar.
Emmas fat Emmas fat och -tårta

2018 års tårtparad
2017 års tårtparad
2016 års tårtparad
2015 års tårtparad
2014 års tårtparad
2013 års tårtparad
2012 års tårtparad
2011 års tårtparad
2010 års tårtparad
2009 års tårtparad